חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד
בעודנו חושבים על המרכיבים השונים התורמים לשימור של מתנדבים לאורך זמן, חשוב לזכור את העקרון של ההזדמנות להצליח: איך אנחנו מספקים למתנדבים/ות שלנו את החוויה שהם
יכולים להצליח בתפקידם, כלומר להשפיע ולשנות. לעיתים, המתנדבים/ות נדרשים ללמידה,
לידע, לכלים ולמיומנויות כדי לבצע את תפקידם ההתנדבותי על הצד הטוב ביותר והתפקיד של מנהל ההתנדבות
הוא לדאוג לתוכנית למידה משמעותית, חוויתית, שתאפשר להם להשיג זאת.
על למידה והתפתחות של מתנדבים ומתנדבות
מירב לוי, מנהלת בית הספר לניהול התנדבות ומעורבות חברתית
אי אפשר שלא לדבר על ההשלכות של משבר הקורונה על מפגשי למידה משמעותיים של מתנדבים/ות. משבר הקורונה תרם לצורך להתעדכן והוא אף נתן לנו הזדמנות להתבונן על תהליכי הלמידה והמתודולוגיות שהפעלנו ולבחון כיצד ניתן להעלות אותן קומה ולהטמיע אופני לימוד חדשניים, מתודולוגיות המתאימות לתקופה ולהישאר עדכני ורלוונטי.
אז הנה כמה טיפים קצרים ליצירת חווית למידה משמעותית שכזו:
- פיצוח תהליך הלמידה- חשוב לא ללכת על האוטומט ולפצח את המודל המתאים ביותר למתנדבים/ות, לאופיים ולאופי הארגון, וכן להשגת מטרות התוכנית. כל אלה יסייעו לבחור את מסלול הלמידה הנכון למתנדבים/ות.
- תהליך חוויתי- התנסותי - גם באופן מקוון אין לוותר על למידה באמצעות חוויה, ולחשוב על אמצעים להנגיש חוויות על פלטפורמות מקוונות. בתהליכי למידה בכלל חשוב לשלב סיורים, מפגש עם דמויות מפתח בתחום. למידה חוויתית התנסותית עובדת על חלקים אחרים במוח ויש לה ערך ועוצמה בתהליך הלמידה
- יצירת אחריות הלומדים ללמידה- הכשרה היא פלטפורמה שמאפשרת להעביר את האחריות ללמידה למתנדבים/ות, לתת להם תפקידים במפגשים ובין המפגשים, לאפשר להם להביא את עצמם, להציג את העשייה שלהם, דילמות ומחשבות, שאלות שמתעוררות אצלם לגבי תכנים. ניתן אף לחלק למתנדבים/ות משימות המאפשרות ללומד עצמו לחקור את הסביבה ואת הבעיות החברתיות הקיימות בסביבתו.
- תיאום ציפיות מנבא להצלחה! – כשמדברים עם המתנדבים/ות על ההתנדבות בכלל, יש לדבר על תהליכי ההכשרה ומה מצופה מהמתנדבים/ות לגביהם. הגדרת הציפיות ושיח על מידת המחויבות של הממתנדבים/ת, המעורבות שלהם והמטרות המרכזיות של תהליך הלמידה- ומה יוצא להם מתהליך הלמידה. יש לקבוע כללים ברורים מה קורה כשהמתנדבים/ות מגיעים-לא מגיעים, מאחרים ויוצאים מוקדם ועוד, כחלק מסטנדרט כללי לניהול ההתנדבות.
- תפיסה ומיומנויות להתפתחות מתמדת- הזדמנות לחבר ולחשוף את המתנדבים/ות לצורך להתפתח וללמוד לאורך כל החיים, תהליך ממושך המתקיים במנות קטנות וכן הזדמנות להבין כי היכולת ללמוד ולהתפתח היא מיומנות נדרשת בעולם התעסוקה העכשווי.
- רפלקציה, רפלקציה, רפלקציה – היכולת להתבונן ולהבין מה למדנו מהעשייה, מהלמידה, לאפשר את ה"חשיבה על החשיבה", שחשובה לחוויית המשמעות מהלמידה. חשוב, אם כך, לשלב רפלקציה בתהליך הלמידה.
- יחס אישי – אנשים אוהבים להרגיש מיוחדים, שרואים אותם, ששמעו את מה שיש להם להגיד. חשוב להעניק אם כך משוב אישי בלתי פורמלי ללומדים ובכלל להתייחס גם ללמידה הבלתי פורמלית המתרחשת בחדר.
- אווירת הלמידה - חשוב לטפח קשרים חברתיים והכרות בין המתנדבים/ות. לפעמים כדאי שיהיה כיבוד בחדר, כי הכיבוד תורם לסוציאליזציה. חשוב גם לאפשר זמן למינגלינג ולשיח הלא פורמלי!
- למידה היברידית -למידה היברידית היא למידה המשלבת בין למידה פנים אל פנים ללמידה מרחוק, תמהיל נכון יכול להציע ערך למתנדבים/ות.
|